Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

Financimi i Mbijetesës Globale

123
string(35) "Mia Amor Mottley dhe Svenja Schulze" string(55) "https://klankosova.tv/wp-content/uploads/2023/02/12.png"
nga Mia Amor Mottley dhe Svenja Schulze 19.02.2023 13:09

Ne duhet të përballemi dhe të veprojmë me një të vërtetë të papërshtatshme. Ndikimi i aktiviteteve njerëzore në gjeologjinë dhe ekosistemet e Tokës po kërcënon themelet e jetës në planetin tonë dhe përparimin e dekadave në zhvillimin njerëzor. Ne po veprojmë në kundërshtim me qëllimet e Agjendës së Kombeve të Bashkuara 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm, e cila synon një të ardhme që garanton një jetë të denjë për të gjithë. Mbijetesa dhe prosperiteti ynë i vazhdueshëm kërkojnë ndryshime strukturore dhe veprime të menjëhershme.

Shkencëtarët paralajmërojnë se shkelja e kufijve planetarë do të shkaktojë pika kthese, duke çuar në dëme të pakthyeshme dhe një rënie katastrofike të sistemeve natyrore. Rënia e rezervave të peshkut, shkrirja e permafrostit, rritja e rezistencës antimikrobike dhe humbja e pyjeve tropikale të shiut janë vetëm disa shembuj të tendencave që po minojnë themelet e zhvillimit. Ndërsa fatkeqësitë akute në shkallë të gjerë priren të tërheqin vëmendjen më të madhe, shterimi i vazhdueshëm i aseteve të vlefshme natyrore (përfshirë akuiferët, ajrin dhe tokën) nuk gjeneron tituj, por është bërë një barrë kronike për komunitetet më të varfra në botë.

Këto sfida globale po thellojnë gjithashtu pabarazinë ekonomike ndërmjet dhe brenda vendeve dhe po përkeqësojnë përjashtimin social. Kjo jo vetëm që kundërshton parimin e Agjendës së Zhvillimit të Qëndrueshëm për të mos lënë askënd pas; pengon uljen e varfërisë që vjen nga rritja ekonomike gjithëpërfshirëse, minon kontratën sociale në vendet e pasura dhe të varfra njësoj dhe kërcënon sigurinë globale.

Asnjë vend i vetëm nuk mund t’i trajtojë këto probleme ndërkufitare. Për më tepër, ato lidhen gjithnjë e më shumë me rreziqe të tjera, siç janë ndërprerjet masive të zinxhirit të furnizimit. Të gjitha këto çështje lindin nga një sistem ekonomik që ka rezultuar të jetë më i brishtë nga sa mendohej shumë. Ndërsa sistemet që funksionojnë siç duhet janë në gjendje të menaxhojnë dhe thithin rreziqet, sistemi ynë aktual po bën të kundërtën.

Bota ka nevojë për një sistem global që krijon siguri, promovon qëndrueshmërinë dhe thith goditjet. Për ta arritur atë, komuniteti ndërkombëtar mund të fillojë duke bërë një grusht ndryshimesh praktike këtë vit, duke filluar nga Takimet Pranverë të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore.

Së pari, si pjesë e ‘evolucionit’ të Bankës Botërore (për të cilën aksionarët kërkuan në tetor 2022), ne duhet të modernizojmë misionin e saj duke ngritur qëndrueshmërinë dhe qëndrueshmërinë si qëllime thelbësore institucionale dhe duke forcuar analizat dhe operacionet e saj për të adresuar sfidat e reja ndërkufitare.

Ne e dimë se për çdo 1 dollar të investuar në qëndrueshmëri sot, ka 4 deri në 7 dollarë kursime. Por për të futur në një paradigmë të re elasticiteti dhe qëndrueshmërie, ne duhet t’i inkorporojmë këto parime në modelet operacionale, të huadhënies dhe të qëndrueshmërisë së borxhit me stimuj dhe standarde të përshtatshme kontabël. Shumë reforma dhe investime mund të kenë efekte pozitive ndërkufitare. Por ne do të kemi nevojë për stimuj të rinj dhe më të fortë – si analitikë ashtu edhe financiarë – për të promovuar investimet kombëtare në të mirat publike globale dhe për të mbështetur vendet me përpjekjet e tyre të ruajtjes.

Ne gjithashtu duhet të eksplorojmë të gjitha opsionet tona për të rritur kapacitetin financiar të bankave shumëpalëshe të zhvillimit (MDB). Çelësi këtu është të shfrytëzohet kapitali ekzistues duke ruajtur vlerësimet AAA të këtyre institucioneve dhe kapacitetin kundërciklik të huadhënies. Siç tregoi Rishikimi i Mjaftueshmërisë së Kapitalit të G20, MDB-të mund të rrisin oreksin e rrezikut dhe të rrisin vëllimet e financimit duke ulur raportet e tyre minimale të kapitalit. Në mënyrë të ngjashme, ne mirëpresim propozimet që bëjnë thirrje për një emetim të kapitalit hibrid pa të drejtë vote për të rritur kreditimin me norma koncesionare ende më të ulëta – që do të sigurohet ose nga një aksioner, një “koalicion i të gatshmëve”, ose nëpërmjet shitjeve tek investitorët privatë.

Ne gjithashtu duhet të eksplorojmë opsionet tona për ri-kanalizimin e të drejtave speciale të tërheqjes (SDR) – aktivi rezervë i FMN-së – për të rritur stokun e kapitalit të institucioneve financiare ndërkombëtare. Trusti i ri i FMN-së për elasticitetin dhe qëndrueshmërinë bazohet në këtë premisë dhe përfaqëson një hap të parë premtues drejt maksimizimit të efektivitetit të alokimeve të SDR-së. Por, duke pasur parasysh sfidat, madhësia e besimit aktualisht është shumë e vogël. Ne gjithashtu u bëjmë thirrje MDB-ve dhe institucioneve financiare të zhvillimit të propozojnë opsione shtesë – siç kanë filluar të bëjnë tashmë Bankat Afrikane dhe Ndër-Amerikane të Zhvillimit. Sido që të jetë, MDB-të duhet të bëjnë shumë më tepër për të shfrytëzuar bilancet e tyre.

Më vete, MDB-të duhet të përdorin gjithashtu bilancet e tyre për të katalizuar investimet private në kalimin drejt energjisë, transportit dhe bujqësisë me karbon të ulët në të gjithë botën në zhvillim. Pa përpjekje për të ulur koston e kapitalit të këtyre investimeve në shkallë të mjaftueshme, ngrohja globale do të kalojë 1.5 gradë Celsius, duke shkaktuar efekte kaskaduese.

Së fundi, ne u bëjmë thirrje të gjithë huadhënësve dhe huamarrësve, duke përfshirë bankat e zhvillimit dhe kreditorët e sektorit privat, të përfshijnë ose të pranojnë klauzola të fatkeqësive natyrore dhe pandemisë në instrumentet e financimit. Këto dispozita janë neutrale me vlerën aktuale, në rrjet dhe ato ofrojnë mbështetje të vlefshme për vendet duke lejuar për të siguruar likuiditet të mjaftueshëm kur ata kanë më shumë nevojë.

Konsensusi shkencor për ndryshimin e klimës dhe humbjen e biodiversitetit është dërrmues. Por ne duhet urgjentisht ta përkthejmë këtë kuptim në një paradigmë të re ekonomike në institucionet financiare ndërkombëtare. Në Takimet e Pranverës të këtij viti, Banka Botërore dhe aksionerët e saj duhet të pranojnë se ofrimi i të mirave publike globale është thelbësor për luftën kundër varfërisë më gjerësisht. Përballë një krize ekzistenciale klimatike, e vetmja rrugë përpara është përmes qëndrueshmërisë dhe elasticitetit. Ne duhet të modernizojmë institucionet tona në përputhje me rrethanat.

Mia Amor Mottley është kryeministre e Barbados dhe guvernator i Bankës Botërore.

Svenja Schulze është Ministre për Bashkëpunimin Ekonomik dhe Zhvillimin e Gjermanisë dhe guvernator i Bankës Botërore.

Kjo kolumne është marrë nga Project Syndicate dhe përkthyer nga Klankosova.tv.

*Klikoni KËTU për t´u bërë pjesë e kanalit zyrtar të Klan Kosovës në Viber.

*Klikoni KËTU për ta shkarkuar aplikacionin e Klan Kosovës në Android, dhe KËTU për iOS.

lajme të ngjashme