Dy çështjet që minuan BE-në - Klan Kosova

Dy çështjet që minuan BE-në

123
string(14) "Fareed Zakaria" NULL
3 years më parë

Derisa e shikojmë Britaninë të kalojë përmes krizave të Brexitit, është e lehtë të shihet vendimi i saj për të lënë Bashkimin Evropian si një akt të marrëzisë, një plagë të vetë-shkaktuar që do t’i dëmtojë britanikët për vite me radhë.

Europa është tregu më i madh i Britanisë, duke marrë pothuajse gjysmën e eksporteve të vendit. Humbja e qasjes së veçantë ndaj tij është një çmim i lartë për të paguar për disa përfitime simbolike në sovranitet.

Por, debakli i Brexitit gjithashtu hedh një dritë mbi vetë Europën dhe ajo që shohim është një kontinent dhe një projekt politik që ka pushuar së funksionuari – të paktën për shumë njerëz në bërthamën e saj në Europën Perëndimore.

E them këtë si një përkrahës i zjarrtë i Bashkimit Europian. Shtetet e Bashkuara dhe BE-ja kanë qenë dy motorët kryesorë të një bote të bazuar në tregje të hapura, politika demokratike, liri dhe ligj, të drejtat e njeriut dhe mirëqenia globale. Këto vlera me gjasë do të dobësohen në mbarë botën nëse forca dhe qëllimi i secilës nga këto qendra do të zbehej më tej.

Hendeku midis një Europe të pasur dhe një Europe të dobët

Gjatë tri dekadave të kaluara, projekti europian ka humbur rrugën.

Ajo që filloi si një bashkësi e kombeve që bashkëpunonin për të krijuar tregje më të mëdha, efikasiteti më i madh dhe stabiliteti politik është fiksuar me dy çështje masive që kanë dëmtuar arritjet e saj qendrore.

E para ishte – pas rënies së Bashkimit Sovjetik – integrimit të shpejtë të shumë vendeve të reja që ishin shumë më pak ekonomikisht dhe socialisht të zhvilluara sesa anëtarët origjinal të BE-së. Që nga viti 1995, ajo është zgjeruar nga 12 në 28 vende. Duke u përqendruar fillimisht në hapjen e tregjeve, në ristrukturimin e rregulloreve dhe në krijimin e mundësive të reja të rritjes, BE-ja shpejt u bë një “union transferimi”, një skemë e madhe për të shpërndarë fondet nga vendet e begata në tregjet në zhvillim. Edhe në mjedisin e fortë ekonomik të sotshëm, shpenzimet nga BE-ja paraqesin pak më shumë se 3 për qind të ekonomisë së Hungarisë dhe gati 4 për qind të Lituanisë.

Ky hendek midis një Europe të pasur dhe një Europe të dobët me kufij të hapur prodhoi në mënyrë të pashmangshme një krizë migrimi. Siç vuri në dukje Matthias Matthijs në “Foreign Affairs”, nga viti 2004 deri më 2014, rreth 2 milionë polakë migruan në Britani dhe Gjermani dhe rreth 2 milionë rumunë u shpërngulën në Itali dhe Spanjë. Këto lëvizje vunë tendosje masive në rrjetat e sigurisë të vendeve të destinacionit dhe nxitën nacionalizmin dhe nativizmin. Fluksi në Evropë i më shumë se 1 milion refugjatëve në vitin 2015, kryesisht nga Lindja e Mesme, duhet të vendoset në kontekstin e këtyre numrave të emigrantëve tashmë të lartë. Dhe siç shihet pothuajse kudo, nga Shtetet e Bashkuara në Austri, frika për imigracionin është ushqim për nacionalistët e krahut të djathtë, të cilët diskreditojnë krijimin politik që ata e konsiderojnë përgjegjës për rrjedhat e pakontrolluara.

Sfida e dytë që  e po e konsumon Bashkimin Europian është monedha e saj, euro. Nisur më shumë me politikën sesa ekonominë në mendje, euroja ka mishëruar një të metë të thellë strukturore: Forcon një sistem monetar të unifikuar në 19 shtete që vazhdojnë të kenë sisteme shumë të ndryshme fiskale. Pra, kur vjen ndonjë recesion, vendet nuk kanë aftësinë për të ulur vlerën e monedhës së tyre, as nuk marrin burime të konsiderueshme shtesë nga Brukseli (siç bëjnë Shtetet e Bashkuara nga Uashingtoni kur ato hyjnë në recesion). Rezultatet, siç mund të shihet për vitet pas 2008, ishin ngecja ekonomike dhe revoltimi politik.

Europa po shkrihet

Brexiti duhet t’i detyrojë britanikët të mendojnë shumë për vendin e tyre në botë dhe të bëjnë rregullimet që do t’u lejojnë atyre të përparojnë në të. Por, kjo gjithashtu duhet të shkaktojë që europianët në përgjithësi të marrin në konsideratë projektin e tyre, një ide e mrekullueshme që ka shkuar keq.

Bashkimi Europian ka nevojë për më shumë se përparime kozmetike: duhet të kthehet në parimet e para, ta rizbulojë qëllimin e tij qendror dhe të pyesë se cilat aspekte të sistemit të tij aktual nuk janë më funksionale, të përballueshme ose të menaxhueshme.

Siç më tha në një intervistë për CNN këtë javë ish-kryeministri britanik, Tony Blair, është e rëndësishme që “Britania po mendon përsëri, por edhe Europa gjithashtu po mendon përsëri”. Europa po shkrihet. Ndonëse disa amerikanë duket se kënaqen me këtë perspektivë, kjo është e keqe për vendin tonë.

“Nga mesi i shekullit, ju do të jetoni në një botë shumëpolare”, tha Blair. “Në këto rrethana, Perëndimi duhet të qëndrojë i bashkuar dhe Europa duhet të qëndrojë së bashku me Amerikën, sepse në fund, ne jemi vende që besojnë në demokraci dhe në liri e sundim të ligjit… Përndryshe, ne do të kuptojmë se, ndërsa ky shekull kalon dhe fëmijët dhe nipërit e mi analizojnë se cila është pozita e tyre në botë, Perëndimi do të jetë më i dobët.

Kjo është e keqe për ta dhe e keqe për të gjithë ne.