Dialogu dypalësh nuk funksionon, kështu që… - Klan Kosova


Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

Dialogu dypalësh nuk funksionon, kështu që…

123
string(13) "Daniel Serwer" string(59) "https://klankosova.tv/wp-content/uploads/2022/12/123-3.jpeg"
04.05.2023 09:26
Daniel Serwer

Presidenti serb, Aleksandar Vuçiq dhe kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, nuk arritën ndonjë marrëveshje të mëtejshme në takimin që u mbajt për të disatën herë në kuadër të dialogut Beograd – Prishtinë të sponsorizuar nga BE-ja në Bruksel.

Të dy udhëheqësit thjesht përsëritën një zotim të kahershëm për t’u marrë me çështjen e pazgjidhur të personave të zhdukur nga represioni serb i viteve 1998/99 dhe rebelimi i Kosovës. Më e mira që mund të shpresohet është se ata tani do ta përmbushin atë zotim.

Kryeministri Kurti ka refuzuar në mënyrë eksplicite propozimin e qeverisë serbe për krijimin e Asociacionit të Komunave me shumicë serbe (ASM) brenda Kosovës.

Statuti i Asociacionit i propozuar nga Ekipi Menaxhues i udhëhequr nga një deputet serb nuk kalon, atë që një diplomat e quajti “test për të qeshur”. Beogradi dëshiron që ASM të “zbatojë ligjet”, “të organizojë referendume”, “të krijojë institucione dhe agjenci”. Nuk është fillestar në 90% të përmbajtjes.

Qasja dypalëshe thjesht nuk funksionon

BE-ja po paralajmëron për dhunë të mundshme për shkak të këtij ngërçi. Kjo është realiste. Beogradi ka shkaktuar disa herë dhunë gjatë vitit të kaluar në veri të Kosovës me shumicë serbe. Serbia po përpiqet të tregojë se Kosova nuk mund të qeverisë atje dhe të bëjë që amerikanët dhe evropianët të bindin Prishtinën që ta lejojë Beogradin ta bëjë këtë përmes ASM-së. Kurti nuk po blen, jo vetëm sepse dëshiron të mbrojë sovranitetin dhe integritetin territorial të Kosovës, por edhe sepse Serbia, SHBA dhe BE po i ofrojnë pak në këmbim.

Fakti i qartë është se dialogu “dypalësh” Kosovë/Serbi nuk po funksionon. Është joshëse të thuash se askush nuk është fajtor, por do të ishte më e saktë të thuash se janë të gjithë. Evropianët nuk kanë arritur ta bëjnë aderimin tërheqës. Amerikanët thjesht janë zhvendosur në qetësimin e Beogradit dhe goditjen ndaj Prishtinës. Beogradi nuk është realisht i interesuar për asgjë përveç mbajtjes së autoritetit de facto mbi serbët në Kosovë. Prishtina po kërkon falje dhe njohje nga Serbia që ata e dinë se Beogradi nuk do t’i japë. Është ajo që ushtria amerikane e quan një litar dhie, ose më shprehimisht FUBAR. Ose budallenjtë e menaxhimit të konfliktit do të thoshin se nuk ka ZOPA (zona e marrëveshjes së mundshme).

Provoni diçka tjetër

Ka opsione të tjera. Qasja shumëpalëshe – që përfshin të gjashtë anëtarët jashtë BE-së të Ballkanit Perëndimor – ka qenë shumë më e suksesshme. I ashtuquajturi proces i Berlinit vitin e kaluar prodhoi marrëveshje shumë të njohura mbi njohjen reciproke të kartave të identitetit, diplomave universitare dhe kualifikimeve profesionale. Si Serbia ashtu edhe Kosova i kanë ratifikuar këto marrëveshje, por sigurisht që mbetet të shihet nëse dhe si do t’i zbatojnë ato. Këto marrëveshje të fundit vijnë në krye të angazhimit për një Treg të Përbashkët Rajonal (CRM), i cili synon të çlirojë lëvizjen e mallrave, shërbimeve, njerëzve dhe kapitalit në përgatitje për anëtarësimin në BE. CRM gjithashtu parashikon investime rajonale, dixhitale dhe zona industriale dhe inovative.

Do të ishte e arsyeshme të shpresonim se suksesi në mënyrë shumëpalëshe do të përqendronte mendjet. E bëri. Serbia ka propozuar Ballkanin e Hapur, një skemë rajonale pa ndërmjetësimin e BE-së që synon të dominojë, së bashku me Shqipërinë. Kjo nuk shkon larg. Serbia nuk do ta ftojë Kosovën në baza të barabarta me të tjerët pjesëmarrës, kështu që Kosova as nuk do ta konsiderojë anëtarësimin. Mali i Zi po mendon për këtë. Dhe boshnjakët si zakonisht nuk mund të pajtohen në një mënyrë apo në tjetrën. Pa evropianët në përzierje, është e vështirë t’i bësh ballkanitët të bëjnë shumë, veçanërisht kur ata janë me të drejtë dyshues për qëllimet e organizatorëve. Në çdo rast, shumë nga ato që mund të bëjë Open Balkans është përfshirë tashmë në procesin e Berlinit.

Koha për të lëvizur shfaqjen

Kosova dhe Serbia thjesht nuk janë të gatshme të bëjnë për njëra-tjetrën atë që i duhet për të përmirësuar marrëdhëniet. Serbia është kthyer drejt lindjes ndërkombëtarisht dhe më pak demokratike brenda vendit. Shtypi i tij i ndikuar nga shteti ngjall çdo ditë entuziazëm antishqiptar. Nuk ka gjasa zero për të kërkuar falje për represionin e viteve 1990. Kosova është pak a shumë e bashkuar në refuzimin e çdo shkeljeje të re mbi sovranitetin dhe integritetin e saj territorial. Kushtetuta e saj tashmë ofron vende të garantuara në parlament për serbët, si dhe një masë të madhe të vetëqeverisjes për komunat.

Asnjë marrëveshje “përfundimtare” nuk është askund në horizont. Kjo është ajo që duhej të prodhonte dialogu dypalësh. Pra, është koha për ta zhvendosur shfaqjen Serbi/Kosovë atje ku mund të jetë më produktiv. Procesi i Berlinit është vendi i duhur. Të ngulitur në një kontekst shumëpalësh në të cilin Berlini luan një rol të rëndësishëm, Kurti dhe Vuçiç mund të luajnë më mirë.

(Përkthyer nga Klankosova.tv)

lajme të ngjashme