10:03, 16 Prill 2018

Gratë shtatzëna të cilat marrin ilaçe për të qetësuar ndonjë dhimbje, ka rrezik të ndikojnë në fertilitetin e gjeneratave të ardhshme duke shkaktuar ndryshime në strukturën e ADN-së.

Këto ndryshime mund edhe të trashëgohen në pasardhësit e tyre e foshnjave të tyre, njofton Klan Kosova.

Kohë më parë shkencëtarët kishin paralajmëruar se ibuprofen dhe paracetamoli ulin numrin e qelizave që përfundimisht do të prodhoheshin në vezore.

Por tani një ekip britanik ka zbuluar se ata kanë të njëjtin efekt në qelizat që më vonë do të prodhojnë spermatozoide tek djemtë.

Gjetjet shtojnë shifra në rritje të provave që gratë shtatzëna duhet të jenë të kujdesshme për të marrë ilaçe kundër dhimbjeve.

Udhëzimet aktuale theksojnë se duhet të shmangin ibuprofen – për shkak të lidhjes së saj me një sërë komplikimesh.

Ato mund të marrin paracetamol, por në mënyrë ideale në dozën më të ulët të mundshme, për kohëzgjatjen më të shkurtër të mundshme, theksohet më tej në raport, njofton Klan Kosova.

Konkurs Pune

Lexo më shumë