IKShPK për ujin në zonën e fshatit Marec: Të mos pihet, përbën rrezik potencial për shëndet - Klan Kosova


Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

IKShPK për ujin në zonën e fshatit Marec: Të mos pihet, përbën rrezik potencial për shëndet

NULL NULL
17.03.2023 16:50

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës ka bërë të ditur se sot pas shqetësimeve të ngritura ditëve të fundit lidhur me cilësinë e ujit, ka inspektuar resurset e ujit në zonën e fshatit Marec.

Nëpërmjet një kumtese për media, IKShPK-ja bën të ditur se gjatë inspektimit u identifikua se ky fshat furnizohet me ujë për pije nga disa burime natyrore dhe nga puse individuale, njofton Klankosova.tv.

Sipas tyre, këto resurse janë të pambrojtura dhe si të tilla me potencial të madh të mundshëm të ndotjes.

“Në favor të kësaj flet edhe mostra e ujit e marrë në familjen Pacolli (furnizohet nga burimi natyror) e cila rezultoi me mungesë të klorit rezidual, me turbullirë të shtuar (mbi 20 NTU) dhe me ngjyrë të ujit të verdhë në të gjelbër”.

“Ky ujë si i tillë nuk është për pije dhe përbën rrezik potencial për shëndetin e banorëve. Po ashtu, edhe rezultati i analizës kimike ka mos përputhshmëri me standardet e paraparë sipas UA nr. 10/2021 ”Cilësia e ujit për konsum nga njeriu”, thuhet në njoftim.

Tutje, bëhet e ditur se rezultatet bakteriologjike priten pas 48 orëve.

“Duke pasur parasysh rezultatet e analizave laboratorike dhe gjetjet në terren, IKSHPK në pajtim me përgjegjësitë e veta ligjore rekomandon autoritetet përgjegjëse – KK Prishtina dhe KRU “Prishtina” që secila prej tyre në kuadër të kompetencave dhe përgjegjësive të ndërmarrin masa të nevojshme për zgjidhjen afatgjate të furnizimit me ujë të sigurt për banorët e kësaj zone. Problemi bëhet edhe më madhor pasi që situatë e ngjashme është edhe në 21 fshatra tjera të kësaj zone”.

Rrini të informuar mbi zhvillimet kryesore duke u bërë pjesë e komunitetit tonë në Viber

BONUS: Merreni aplikacionin tonë në Android dhe iOS