17:00, 11 Korrik 2018

Ndjenja e temperaturës brenda trupit dhe flakërimet janë simptomat më të diskutuara të menopauzës.

Por përkundër viteve të hulumtimit, shkencëtarët kanë luftuar për të konfirmuar saktësisht pse hormonet luhatëse e prishin kontrollin e temperaturës së trupit, njofton Klan Kosova.

Një studim i ri, megjithatë, pretendon të ketë identifikuar një neuron që dëmton, që bëhet hiperaktive kur nivelet e estrogjenit bien.

Gjetja, nga një ekip në Universitetin e Uashingtonit, konfirmon një hipotezë të dyshuar të gjatë.

Ajo mund të hapë rrugë për format e reja të trajtimeve për ta sjellë këtë neuron nën kontroll pa ngritur rrezikun e goditjes, siç bën terapia zëvendësuese e hormoneve, njofton Klan Kosova.

Manipulimi i niveleve të estrogjenit me ilaçe ka qenë një ndërrues i lojërave për gratë e moshës mesatare, duke ofruar afat gjatë një periudhe të trazuar.

Megjithatë, është një sistem i papërsosur. Nivelet artificiale të rritjes së estrogjenit i vënë gratë në një rrezik më të lartë të mpiksjes së gjakut, sulmeve të zemrës dhe goditjeve, ndër të tjera.