I burgosuri që vdiq në spital kërkoi lirim edhe nga Presidenti, thotë KMLDNJ - Klan Kosova

Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

I burgosuri që vdiq në spital kërkoi lirim edhe nga Presidenti, thotë KMLDNJ

NULL NULL
01/12/2021

Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtave të Njeriut kanë thënë se i burgosuri që sot vdiq në Spitalin e Pejës e ka pasë gjendjen e rënduar shëndetësore dhe për këtë ka qenë duke u zhvilluar procedurat për pezullim të dënimit, të kërkuar nga stafi mjekësor dhe drejtori i Burgut të Dubravës.

KMLDNJ thotë se ka pasë kërkesë për falje edhe nga Presidenti, por të gjitha këto nuk janë realizuar, njofton Klan Kosova.

“Ai ishte pranuar në burg më 25.01.2009 dhe që nga ardhja në burg ka qenë me sëmundje të shumta. Gjatë tërë kohës, që nga viti 2009, ka qenë i hospitalizuar në Stacionarin e burgut në Dubravë. Që nga pranimi në burg, ka qenë i diagnostifikuar me tumor ne kokë, i cili i është hequr gjatë mbajtjes së dënimit, sëmundje të traktit urogjenital, kardiovaskular, neurologjik, etj. Është trajtuar në vazhdimësi në Stacionarin e burgut dhe Spitalin e Pejës dhe QKUK, sipas nevojës. Kohëve të fundit ka pasur komplikime si pasojë e metastazave tumorale të cilat janë shprehur me
ascit (lëng në abdomen) dhe rertentio urinae si dhe komplikime të tjera, të cilat ia kanë vështirësuar funksionimin për të cilin është kujdesur stafi mjekësor i stacionarit, në vazhdimësi. Si pasojë e kësaj, ka qenë i shtrirë në SP në Pejë dy javët e fundit nën kujdesin e vazhdueshëm të këtij institucioni. Në këtë kohë ka qenë duke u zhvilluar procedurat për pezullim të dënimit, të kërkuar nga stafi mjekësor dhe drejtori i Burgut të Dubravës”.

KMLDNJ duke e vlerësuar angazhimin e personelit shëndetësor në Burgun e Dubravës ripërsërit kërkesën që të burgosurit me diagnozë terciare, me sëmundje të pashërueshme duhet t’iu ndërpritet vuajtja e dënimit apo t’iu mundësohet trajtimi mjekësor që ia siguron familja nëse kanë mundësi materiale apo pranojnë të kujdesen për të.

“Nuk është rasti i parë e nuk do të jetë as i fundit që të burgosurit, pa asnjë shpresë për shërim mbahen në burg ku edhe vdesin e që përgjegjësia i adresohet, pa të drejtë, Shërbimit Korrektues të Kosovës dhe Shërbimit Shëndetësor të Burgjeve. Ndërprerjes së dënimit për shkaqe shëndetësore dhe të moshës duhet t’iu nënshtrohen vetëm rastet që për shkak të natyrës së veprës, nuk mund të lirohen por se konsiderohet si zgjidhje e përkohshme. Pasi mungon baza ligjore për këtë, KMDLNj do ta përkrahë çdo nismë për ndryshim të Ligjit që e mundëson këtë ndërprerje të dënimit për shkak të gjendjen shëndetësore apo të moshës”.

I njëjti ishte i dënuar për veprën penale “Vrasje e rëndë”.

Organet kompetente janë duke u zhvilluar procedurat ligjore, ndërsa autopsia do të verifikojë shkakun e vdekjes.