Hulumtuesit Canolli dhe Behluli tregojnë se trashëgimia kulturore është e rrezikuar nga gurëthyesit

Hulumtuesit Canolli dhe Behluli tregojnë se trashëgimia kulturore është e rrezikuar nga gurëthyesit

NULL NULL
1 month më parë

Hulumtuesit Drenusha Canolli dhe Mirlind Behluli kanë shpalosur projektin në të cilin janë duke punuar që ka të bëjë me shkatërrimin e trashëgimisë kulturore në emër të eksploatimit të tokës.

Canolli në Ora Shtatë në Klan Kosova deklaroi se ata kanë punuar për tre muaj rresht për këtë projekt dhe kanë gërmuar rreth monumenteve kulturore që janë duke u tentuar të shkatërrohen nga gurëthyesit.

“Është një fushë që ne e kemi nisur hulumtimin me shumë vullnet dhe pse të ketë përkrahje dhe mbështetje për mbrojtjen e trashëgimisë kulturore në vend. Gjatë hulumtimit i kemi identifikuar mbi tre raste ku gurëthyesit kanë rrezikuar trashëgiminë kulturore. Një rast e kemi në “Majën e Zezë” në Komunën e Obiliqit, rastin tjetër e kemi në Kalanë e Lipës në fshatin Lip të Pejës si dhe në Dollc të Klinës, gurëthyesit janë duke e bërë veprimtarinë e tyre dhe është duke u dëmtuar trashëgimia”.

Ndërsa, Canolli theksoi se edhe institucionet shtetërore duhet të bëjnë më shumë punë sa i përket identifikimit të këtyre rasteve.

“Tek Kalaja e Lipës qytetarët kanë pasur protesta, me hulumtimin tonë është përfshirë ky rast dhe tani dëgjohet për to dhe dihet, se cili do të jetë ndikimi i këtyre nuk e dimë, por e dimë se tashmë po flitet për këto raste”,ka thënë Canolli, njofton Klan Kosova.