Katërmbëdhjetë vende të BE-së denoncojnë ligjin e ri të Hungarisë anti-LGBT

Katërmbëdhjetë vende të BE-së denoncojnë ligjin e ri të Hungarisë anti-LGBT

NULL NULL
1 month më parë

Belgjika, Holanda dhe Luksemburgu kryesuan akuzën kundër ligjit anti-LGBT të Hungarisë të martën ndërsa ministrat e çështjeve Evropiane nga 27 vendet e BE u takuan për të diskutuar sundimin e ligjit.

Në total, 14 shtete anëtare nga 27 shprehën mosmiratimin e tyre ndaj ligjit hungarez, shkruan Euronews, transmeton Klankosova.tv.

Javën e kaluar, parlamenti hungarez miratoi një ligj të ri të paraqitur nga qeveria e Kryeministrit Viktor Orban që ndalon portretizimin e homoseksualitetit dhe ndryshimin e seksit në materialin arsimor shkollor dhe programet televizive drejtuar personave nën 18 vjeç.

Projekt-ligji, i miratuar gjatë muajit të “Krenarisë”, u prit me dënim të menjëhershëm nga zyrtarë të rangut të lartë të disa vendeve dhe grupeve të BE-së në Parlamentin Evropian.

Zemërimi për ligjin hungarez u diskutua nga Këshilli i BE-së të martën pasdite, me ministrat e Beneluksit që mblodhën vendet që ndanin të njëjtin mendim në një deklaratë kritike kundër legjislacionit.

Pas konsultimeve në prapaskenë, Danimarka, Estonia, Finlanda, Franca, Gjermania, Irlanda, Lituania, Spanja, Suedia dhe Letonia mbështetën tekstin e Beneluksit. Italia priti deri në fund të takimit për të shtuar emrin e saj në listë.

“[Ligji] përfaqëson një formë flagrante të diskriminimit bazuar në orientimin seksual, identitetin gjinor dhe shprehjen dhe kështu meriton të dënohet. Përfshirja, dinjiteti njerëzor dhe barazia janë vlera thelbësore të Bashkimit tonë Evropian dhe ne nuk mund të bëjmë kompromis mbi këto parime,” thanë vendet.

“Stigmatizimi i personave LGBTIQ përbën një shkelje të qartë të së drejtës së tyre themelore për dinjitet, siç parashikohet në Kartën e BE dhe të drejtën ndërkombëtare.”