Gruaja me Supershikim - Klan Kosova


Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

Gruaja me Supershikim

NULL NULL
07.05.2015 08:00

Për Concetta Antico, qielli errësohet me thyerje të dritave në ngjyrë safir dhe vjollcë.

Mirëpo, ajo vëren edhe ndikimin e ngjyrave që ndërthuren si atë pembe të kombinuar me ngjyrë floriri dhe të kaltër.

Aftësia e saj e të dalluarit në detaje ngjyrat krijon një ylber të ngjyrave.

Antico ka një “supershikim”, që në shkencë njihet si tetrakromaki, një çrregullim gjenetik i cili ia mundëson asaj të shohë përafërsisht deri në 100 milionë ngjyra, në krahasim me njerëzit tjerë të cilët mund të shohin vetëm një milion ngjyra.

Supershikimi nuk është i jashtëzakonshëm për kafshët, pasi zogjtë mund të shohin disa ngjyra përnjeherë, njësoj si insektet të cilat orientohen edhe nga ndryshimi i ngjyrave që shohin.

Por ky çrregullim gjenetik, i cili lirshëm mund të quhet dukuri, prek vetëm një përqind të qenieve njerëzore.

Për Anticon e cila i dallon gjitha këto ngjyra, më e preferuara është ngjyra e bardhë, pasi e konsideron si ngjyrë paqësore dhe të pushueshme për sytë e saj.

klankosova.tv