Grimca toksike të ndotjes së ajrit gjenden në placenta të shtatzënave

Grimca toksike të ndotjes së ajrit gjenden në placenta të shtatzënave

1 vit më parë

Shkencëtarët kanë gjetur dëshmi të ndotjes së ajrit, të cilat udhëtojnë nëpër placentë drejt një fëmije të palindur.

Në një paraqitje të parë në botë, studiuesit nga Belgjika zbuluan copa të karbonit të zi në placentat e 28 grave nga zonat e ndotura, njofton Klan Kosova.

Placenta është burimi i të gjithë oksigjenit dhe lëndëve ushqyese të një fëmije ndërsa ato janë në bark dhe lidh ngushtë shëndetin e nënës dhe foshnjës.

Kjo dëshmi tregon se trafiku dhe tymi industrial mund të bëjë rrugën e tij përmes trupit të nënës tek fëmija i saj, tha ekipi, dhe ata paralajmëruan se mund të shkaktojë komplikime gjatë lindjes ose defekte.

Një ekspert tjetër i quajti gjetjet “një shqetësim” dhe tha se duhet të bëhen më shumë hulumtime për të ekzaminuar efektet e ndotjes tek fetusët, njofton Klan Kosova.