16:00, 8 Nëntor 2018

Përkundër natyrës gjithëpërfshirëse të gjumit në trupin e njeriut, ai ende mbetet mister.

Gjumi është shumë i rëndësishëm për shëndetin, por kërkuesit ende nuk e kanë përcaktuar rolin e tij të saktë në sëmundje e mirëqenie, transmeton Klan Kosova.

Kohët e fundit, studiuesit krijuan një studim për të hetuar se si gjumi mund të kontribuojë në rrezikun e kancerit të gjirit.

Dr. Rebecca Richmond, studiuese në Universitetin e Bristol në Mbretërinë e Bashkuar dhe Programin për Hulumtimin e Kancerit U.K. Integrative Cancer Epidemiology, kryesoi këtë studim.

Ekipi i Dr. Richmond mori të dhëna nga projekti Biobank i Britanisë, një studim afatgjatë që synonte t’u përgjigjej pyetjeve rreth shkaqeve gjenetike dhe mjedisore të sëmundjes. Ekipi gjithashtu ka hyrë në informacionin që Konsorciumi Ndërkombëtar i Shoqatës së Kancerit të Gjirit (BCAC) kishte marrë nga një studim i gjerë i shoqatës së kancerit të gjirit.

Në total, studiuesit përdorën të dhëna nga më shumë se 385,000 gra.

“Duke përdorur variante gjenetike të lidhura me preferencat e njerëzve për mëngjes ose mbrëmje, kohëzgjatjen e gjumit dhe pagjumësinë, kemi hetuar nëse këto tipare të gjumit kanë një kontribut shkakor në rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit” tha Dr. Richmond.

Konkurs Pune

Lexo më shumë