Gjithçka që duhet të dini për artritin, gjendjen inflamatore që prek nyjat

Gjithçka që duhet të dini për artritin, gjendjen inflamatore që prek nyjat

NULL NULL
7 days më parë

Një gjendje inflamatore  e cila shkakton dhimbje dhe ngurtësim në nyje, artriti mund të prekë një ose disa nyje. Gjendja dobësuese që kufizon gamën e lëvizjes dhe ndikon në jetën funksionale dihet se prek miliona njerëz në të gjithë botën. Si e tillë, nëse nuk trajtohet, mund të pengojë plotësisht lëvizjen tuaj, thonë ekspertët.

Pavarësisht nga lloji i artritit, dikush mund të përjetojë ethe, ënjtje të nyjave limfatike, humbje peshe, lodhje, paaftësi të gjymtyrëve, vështirësi në ecje dhe gjumë të dobët. Ja se si mund ta dalloni dhimbjen e rregullt nga shenjat e hershme të artritit:

*Dhimbje të kyçeve.

*Ngurtësi dhe ënjtje në nyje.

*Gama juaj e lëvizjes gjithashtu mund të ulet.

*Skuqje e lëkurës rreth artikulacionit.

*Dhimbje të pashpjegueshme të kyçeve të shoqëruara zakonisht me ethe.

*Vështirësi në kryerjen e punëve të përditshme për shkak të dhimbjeve të kyçeve.

*Qetësuesit e dhimbjeve gjithashtu nuk mund të shërojnë dhimbjet e kyçeve.

Ka më shumë se 100 lloje të ndryshme të artritit, me shkaqe dhe metoda të ndryshme trajtimi. Dy nga llojet më të zakonshme janë osteoartriti (OA) dhe artriti reumatoid (RA), transmeton Klankosova.tv

Osteoartriti prek njerëzit e moshuar, veçanërisht pas moshës 50 vjeç. Është një sëmundje degjenerative e kyçeve në të cilën dhimbja ose ënjtja ndodh për shkak të humbjes progresive të kërcit. Osteoartriti mund të prekë pothuajse çdo nyje në trup, por zakonisht ndodh në nyjat që mbajnë peshë si gjunjët dhe ijet. Fillimi i osteoartritit është gradual dhe nuk ka efekt serioz dobësues në fillim te shumë njerëz, edhe pse mund të ndryshojë formën dhe pamjen e nyjës.

Nga ana tjetër, artriti reumatoid mund të ndodhë në çdo moshë edhe te të rinjtë deri në moshën 30 vjeç dhe gjendet më së shumti në moshën 30-50 vjeç. Prevalenca është më e lartë te gratë me dy deri në tre herë më shumë në krahasim me burrat. Ka tendencë të përfshijë dhimbje, ngurtësim dhe ënjtje rreth një ose më shumë nyjave. Simptomat mund të zhvillohen gradualisht ose papritmas. Disa gjendje reumatike gjithashtu mund të përfshijnë sistemin imunitar dhe organe të ndryshme të brendshme të trupit.