Filmat e frikshëm, të dobishëm për shëndetin tuaj mendor?!

Filmat e frikshëm, të dobishëm për shëndetin tuaj mendor?!

NULL NULL
2 months më parë

Shikimi i filmave të frikshëm mund t’ju japë shumë më tepër sesa një “frikë të mirë”, ato gjithashtu mund të ndihmojnë në lehtësimin e stresit dhe ankthit.

Fantazma nën shtrat, zombitë që ngrihen nga varri dhe maniakët me sharrë elektrike nuk janë pikërisht gjërat e para që ju vijnë në mendje kur dikush po përpiqet të krijojë imazhe qetësuese. Megjithatë, për shumë adhurues të filmave horror, pjesë e tërheqjes së këtyre filmave është gjetja e një shkalle të caktuar rehatie të vendosur brenda emocioneve dhe dridhjeve.

“Filmat horror nuk krijojnë frikë, ata e lëshojnë atë”, ka thënë regjisori i mirënjohur Wes Craven.

Adrenalina e përmbajtur e një filmi horror mund të jetë në të vërtetë e mirë për kornizën mendore të disa shikuesve.

“Trupi ynë po na thotë se jemi në rrezik, por ne e dimë se jemi të sigurt në këto vende të këndshme teatri. Lejimi i vetes për t’u aktivizuar në një mjedis të sigurt mund të jetë në fakt një proces terapie”,  ka thënë Andrew Scahill, autori i “Fëmija Revoltues në Kinemanë Horror”, transmeton Klankosova.tv

“Tmerri në fakt mund të na mësojë se si ta trajtojmë stresin në botën reale më mirë. Gjatë një filmi stresues, ne po e ekspozojmë qëllimisht veten ndaj stimujve që prodhojnë ankth. Ne zakonisht nuk angazhohemi në të njëjtët mekanizma të sëmurë përballues që përdorim në jetën reale. Ne mësojmë se si të menaxhojmë stresin në këtë moment. Kjo praktikë mund të përkthehet për të na ndihmuar të menaxhojmë stresuesit dhe frikën e përditshme”, ka shpjeguar Oaklee.

Sipas Business Insider, në maj të vitit 2020, gjatë kulmit të pandemisë COVID-19, shitjet e filmave horror në aplikacionin digjital të filmit Movies Anywhere u rritën 194 përqind nga maji i mëparshëm.

Pavarësisht krizës globale, Oaklee beson se kjo ngritje në urinë për kinematografinë e horrorit ka kuptim të përsosur.

“Nuk është e pazakontë që njerëzit të tërhiqen nga thriller ose filma horror në kohë stresi të lartë. Filmat horror ju detyrojnë të jeni shumë të fokusuar. Mendja e ndritur dhe e shqetësuar nuk po përhapet më mbi stresuesit e botës. Në vend të kësaj, trupi juaj është në gjendje luftimi ose fluturimi dhe asgjë nuk ka rëndësi përveç përbindëshit të tmerrshëm në ekran. Gjatë një pandemie globale, kjo është shumë tërheqëse”, ka thënë ai.

Për shkak të kësaj, Oaklee vuri në dukje se filmat horror mund të ndikojnë negativisht në disa njerëz, veçanërisht ata që janë më të ndjeshëm ndaj ankthit, pasi ajo që ata po shikojnë në ekran mund të rrisë ndjenjat e stresit dhe panikut.