Ende s'ka trajtim efektiv për anoreksinë - Klan Kosova

Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

Ende s’ka trajtim efektiv për anoreksinë

NULL NULL
05/09/2018

Anorexia nervosa është një sëmundje psikiatrike që kryesisht ndikon te të rinjtë gjatë adoleshencës së tyre.

Ndërsa anoreksi është relativisht e pazakontë, duke ndikuar rreth 1 përqind e popullsisë, mund të jetë vdekjeprurëse. Në të vërtetë, përkundër fillimit relativisht të hershëm, anoreksia mund të zgjasë për disa dekada për më shumë se gjysmën e atyre që vuajnë, njofton Klan Kosova.

Kjo mund të çojë në shumë faktorë të lidhur psikiatrik dhe mjekësor, që pjesërisht shpjegon pse anoreksia ka shkallën më të lartë të vdekshmërisë së ndonjë çrregullimi psikiatrik.

Ata që vuajnë me anoreksi kanë një frikë të fuqishme nga shtimi i peshës dhe një perceptim i shtrembëruar mizorisht.

Si rezultat, disa kufizojnë konsumin kalorik në më pak se 400 kalori në ditë, që është më pak se një e katërta e asaj që zakonisht rekomandohet për adoleshentët.

Ata me anoreksi mund të bëhen shpejt të lëngëzuar dhe të humbasin më shumë se 25 për qind të peshës së tyre tipike trupore. Kjo humbje e shpejtë e peshës shkakton anomalitë kardiake, ndryshimet strukturore dhe funksionale të trurit, sëmundjet e pariparueshme të eshtrave dhe në disa raste vdekje të papritur.

Pra, trajtimi efektiv i anoreksi është shumë i rëndësishëm.