17:00, 15 Dhjetor 2019

Pacientët e sëmundjeve akute dhe kronike, do të kenë të ekzaminuar tërë gjenomin e tyre për të gjetur të dhëna të hershme të sëmundjes në një studim.

Studiuesit do të vlerësojnë sesi 20 pacientë mbi moshën 30 vjeç përballen psikologjikisht me rezultatet e tyre përpara se të fillojë ta përdorë atë në shkallë vendi, njofton Klan Kosova.

Nëse është e suksesshme, mund të hapë rrugën drejt testimit gjenetik më rutinë për të parashikuar dhe menaxhuar shëndetin e ardhshëm të pacientëve në Shërbimin Shëndetësor në Britani të Madhe.

Ekzaminimi gjenetik është në gjendje të identifikojë gjenet e dëmtuara të cilat rrisin rrezikun e kancereve, të tilla si gjirit dhe prostatës, dhe sëmundjet e zemrës.

Nga ana tjetër, pacientëve mund t’u jepen këshilla për mënyrën e jetesës se si mund të ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve nga zhvillimi ose të fillojnë trajtimin sa më shpejt të jetë e mundur.

Ajo vjen në mes të një rritje të popullaritetit të kompleteve të testimit gjenetik mbi-counter që mund të bëhen në shtëpi duke përdorur një tub pështymë.

Studiuesit thonë se kjo metodë, e quajtur Ëhole Genome Sequencing (ËGS), është shumë më e besueshme sepse përdor mostrat e gjakut në vend të pështymës dhe ka mbështetjen e gjenetistëve dhe këshilltarëve, njofton Klan Kosova.

Konkurs Pune

Lexo më shumë