Dushi i nxehtë dhe sauna janë të mira për shëndetin e zemrës - Klan Kosova


Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

Dushi i nxehtë dhe sauna janë të mira për shëndetin e zemrës

NULL NULL
10.02.2023 08:57

Hulumtimet tregojnë se dushi i nxehtë dhe saunat janë shumë të mira për shëndetin e zemrës. Për më tepër, kjo mund të ndihmojë edhe në uljen e demencës.

Një studim zbuloi se gjatë një periudhe kohore tetë-javore, dushi i nxehtë mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut tek të rriturit e rinj dhe madje të rrisin fleksibilitetin e arterieve.

Kur bëhej fjalë për saunat, studiuesit finlandezë publikuan një studim në revistën amerikane të hipertensionit. Ata vëzhguan se si saunat ndikojnë në presionin e gjakut gjatë 25 viteve.

Ata zbuluan se nga më shumë se 1600 pjesëmarrësit meshkuj të moshës së mesme, ata që shkonin në sauna dy deri në tre herë në javë, kishin 24% më pak gjasa për të zhvilluar presion të lartë të gjakut.

Nëse keni vizituar saunën katër deri në shtatë herë në javë, ka pasur një ulje prej 46% në zhvillimin e hipertensionit.

Së bashku me mbështetjen e sistemit kardiovaskular, saunat gjithashtu përfitojnë shëndetin e trurit. Për shembull, në këtë studim i cili vëzhgoi më shumë se 2,300 burra gjatë një periudhe kohore gjashtëvjeçare, kishte një rrezik më të ulët të demencës dhe sëmundjes Alzheimer.

Prandaj, duket se banjat e nxehta dhe saunat mund të ulin natyrshëm presionin e gjakut dhe madje të ndihmojnë në mbrojtjen e mendjes sonë. Merrni parasysh të vizitoni një banjë ose sauna të nxehtë një herë në javë (ose më shumë) për të mbështetur zemrën dhe mendjen e shëndetshme, transmeton Klankosova.tv.