13:30, 10 Janar 2019

Njerëzit të cilët shpesh bëjnë një sy gjumë gjatë ditës janë më shumë të rrezikuar për zhvillimin e çrregullimeve mentale, sugjerojnë shkencëtarët.

Ata që duan një përgjumje gjatë ditës kanë tendencë të kenë më shumë proteina tau të cilat formojnë rrëmuja në tru, duke shkaktuar çrregullime.

Ndërsa mungesa e gjumit të thellë nxitë proteinat mashtruese në tru që shkatërrojnë neuronet, thonë shkencëtarët.

Një studim i më shumë se 100 njerëzve të moshuar zbuloi se ata që nuk po bënin gjumë kualitativ mjaftueshëm kishin më shumë tau, që çon në humbje të kujtesës dhe konfuzion.

Konkurs Pune

Lexo më shumë