Çka është e ndaluar dhe çka jo, në muajin e Ramazanit? - Klan Kosova


Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

Çka është e ndaluar dhe çka jo, në muajin e Ramazanit?

NULL NULL
05.06.2016 13:59

Agjërimi shkon përtej vetëmohimit të ushqimit dhe pijes.

Ndërkaq në këtë muaj të shenjt të Ramazanit, një nga studiuesit mysliman tha se jo vetëm rregullat që kanë të bëjnë me ushqimin duhet zbatuar në këto ditë, njofton Klan Kosova.

Ai tha se edhe thashethemet, gënjeshtrat, të shikuarit ku Allahu e obligon si të ndaluar, janë disa nga gjërat që gjithnjë duhet mënjanuar në këtë muaj.

Ndërkaq për më shumë shikoni disa nga këshillat se çfarë s’duhet bërë gjatë agjërimi të muajit të Ramazanit, njofton Klan Kosova.

1.Mos mallko! Ramazani është një kohë për durim dhe përulësi, si dhe pastrim shpirtëror i mendjes dhe trupit. Edhe kur testoheni nga të tjerët, duhet të përmbaheni nga keq-temperamentët dhe padurimi. Në vend të kësaj, buzëqeshni – për të injektuar ditën me energji pozitive dhe shpirtërore lartësuese.

Ramadan_No_swears

2.Përmbahuni nga marrëdhëniet martesore apo marrëdhëniet seksuale. Gjatë agjërimit të gjitha orekset e mishit duhet të i shmangni duke përfshirë kështu edhe mendimet e papastra të intimitetit. Pas iftarit intimiteti seksual mund të rifillojë. Shfrytëzoni ditën për familjen dhe tregoni Nënës tuaj se ju e doni shumë atë. Ruaj një përqafim për motrën tënde!

Ramadan_No_sex

3.Ramazani nuk do të thotë të bëheni koprac për njerëzit tuaj më të dashur. Në vend të kësaj ekonomikisht duhe të jeni i shkathët. Edhe në Ramazan si në Krishtlindje, po bëhet shumë komerciale njerëzit kanë tendencë të shpenzojnë më shumë për ushqim dhe luks. Jepni sa më shumë nevojtarëve dhe ndani dashurinë tuaj dhe bujarinë, njofton Klan Kosova.

Ramadan_dont_spend_money

4.Rrini zgjuar! Në të gjithë botën myslimane, rutina ndryshon por të kuptuar se dita dhe nata janë të kundërta. Por pika e tërë ushqimit është për të vazhduar në normale. Shmangni tundimin për të fjetur gjatë gjithë ditës. Megjithatë kujdes edhe me ushqimin në syfyr ushqimet më të lehta ndihmojnë të qëndruarit aktiv edhe me lutjet e Ramazanit.

dont_sleep

5.Mos lakmoni. Buka është tejet e shijshme edhe kur jeni të uritur megjithatë iftari është koha për të cilën edhe ju agjëroni gjatë gjithë ditës pasi ideja është të ushtroni vetëpërmbajtje këtë muaj ndaj llojeve të ndryshme të ushqimeve. Përballuni me vështirësitë dhe mos e ngacmo ushqimin derisa ai përgatitet. Kujdes edhe në iftar të mos e ngrëni ushqimin shumë shpejt, njofton Klan Kosova.

Ramadan_dont_overeat

 

6.Të jeni kreativ dhe i shkathët. Mos qëndro duke fantazuar apo imagjinuar se çfarë do të ngrënit në iftar. Në vend që të përdorni mendjen për diçka të tillë fokusohu më tepër në motivim dhe produktivitet. Me asgjë tjetër nuk krahasohet mundi juaj përveç punës!

Be_creative

7.Mos pini duhan gjatë orëve të agjërimit. Prisni deri në iftar. Në vend të cigares praktikoni aktivitete të shëndetshme pas iftarit mund të merrni edhe familjen për ndonjë shëtitje. Në fund të fundit do të gëzonit familjarët tuaj duke iu dhënë buzëqeshje atyre.

Dont_smoke

8.Vajza, mos u vishni shkurt! Shfaqja e trupit tuaj sidomos në muajin e Ramazanit nuk është gjë e mirë. Nuk ka rëndësi nëse ju keni vapë në muajt më të nxehtë të vitit e derisa edhe dikush agjëron, ju nuk duhet të visheni shumë verore. Zonjat e vërteta vishen lirshëm për t’iu shmangur pantallonave të shkurtra, njofton Klan Kosova.

Dont_dress_less

9.Mos ngisni makinën si i çmendur duke thyer të gjithë kufijtë e shpejtësisë apo kapacitetitn e motorrit për të arritur në kohë për iftarin tuaj. Kjo si pasojë mund të shkaktojë aksident me fatalitet madje. Ju gjithnjë jeni në kohë për iftar mund ta bëni atë edhe gjatë rrugës. Por mos rrezikoni jetën ajo është formë shumë e keqe për të tentuar për të arritur në një mënyrë të tillë, njofton Klan Kosova.

Dont_drive_fast