8:00, 12 Gusht 2019

Trupi ynë përpiqet të mbajë një temperaturë bazë prej rreth 37.5 Gradë Celsius, qoftë nëse jemi në një stuhi dëbore ose midis një vale të nxehtë.

Është temperatura që trupat tanë kanë evoluar për të punuar.

Por, ndërsa merkuri ngrihet, trupi duhet të punojë më shumë për të mbajtur poshtë temperaturën e tij bazë. Pra, hapen enët e gjakut pranë lëkurës për të humbur ngrohtësinë në mjedisin tonë dhe fillon të djersitet. Ndërsa djersa avullohet, ajo në mënyrë dramatike rrit ngrohjen e humbur nga lëkura.

Kjo mund të tingëllojë e thjeshtë, por kjo gjendje vendos një tendosje në trup – dhe sa më shumë rriten temperaturat, aq më e madhe është tendosja.

Hapja e enëve të gjakut çojn në një presion të ulët të gjakut dhe e bëjnë zemrën të punojë më shumë dhe të pompojë më shpejt për të nxitur gjakun rreth trupit.

Kjo mund të shkaktojë simptoma të lehta të tilla si një skuqje të nxehtë ose këmbë të fryera.

Por nëse presioni ulet shumë, atëherë gjaku i pamjaftueshëm do të arrijë organet që kanë nevojë për të dhe rreziku i sulmit në zemër rritet.

Konkurs Pune

Lexo më shumë