Çfarë ndodh me ju nëse flini me drita ndezur?

Çfarë ndodh me ju nëse flini me drita ndezur?

NULL NULL
6 days më parë

Të gjithë me siguri mund të kujtojmë një kohë kur na zinte gjumi me drita ndezur kur ishim fëmijë. Ishte mënyra e vetme për të mbrojtur veten nga “mostrat” e dollapit. Për më tepër, po ashtu disa të rritur preferojnë t’i lënë dritat ndezur, dhe jo për shkak të errësirës.

Mirëpo tani rezulton se rreziku i vërtetë gjatë gjithë kësaj kohe ka qenë i fshehur në drita.

Ne ua zbulojmë të vërtetën e këtij zakoni në dukje të padëmshëm.

Mund ta dëmtojë shëndetin tuaj riprodhues

Një studim zbuloi se ekspozimi ndaj dritës artificiale gjatë natës mund të rrisë rrezikun e infertilitetit. Eksperimenti u krye në minj femra. Minjtë që flinin me dritë ndezur gjatë natës kishin më shumë gjasa të ishin jopjellorë. Besohet gjithashtu se ritmet cirkadiane (ora e brendshme e trupit) ndikojnë në kohën e procesit riprodhues tek gratë.

Një studim tjetër monitoroi infermierët që punonin në turnet e natës dhe efektet e ekspozimit të dritës gjatë natës. Rezulton se shumica e infermierëve u ankuan se ciklet e tyre menstruale ishin ndërprerë.

Mund të shkaktojë probleme të lidhura me zemrën

Melatonina jo vetëm që ul temperaturën e trupit, por edhe presionin e gjakut. Nëse jeni të ekspozuar ndaj dritës gjatë natës, prodhimi juaj i melatoninës është i shtypur. Si rezultat, presioni i gjakut rritet. Luhatjet e rregullta, nga ana tjetër, mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

Mund të shtoni peshë

Teprica e dritës artificiale gjatë natës mund të jetë shkaku i një metabolizmi të ngadalësuar. Për më tepër, prishja e gjumit dhe ritmet cirkadiane mund të kontribuojnë në trashje. Një studim që monitoroi mbi 43 mijë gra zbuloi se ato që flinin me televizor të ndezur vunë re shtim në peshë. Ndryshimi ndodhi pavarësisht nga cilësia ose kohëzgjatja e gjumit.

Mund të shkaktojë ndryshime hormonale

Edhe një burim i vetëm drite mund të ndryshojë ekuilibrin hormonal. Drita nga telefonat inteligjentë, televizorët ose kompjuterët kontribuon në mungesën e melatoninës. Përveç kësaj, proceset e tjera biologjike janë ndërprerë. Shumicën e kohës, është melatonina ajo që vuan së pari. Gjumi i prishur rrit hormonet e plakjes dhe zvogëlon ato kundër plakjes.

Ju mund të vuani nga depresioni

Një studim zbuloi se ekspozimi ndaj dritës gjatë natës rrit rrezikun e depresionit. Përndryshe, prishja e ritmit cirkadian ka të ngjarë të përkeqësojë simptomat tashmë ekzistuese të depresionit. Është interesante që drita e kuqe ka më pak efekte të dëmshme sepse ne jemi më pak të ndjeshëm ndaj gjatësisë së valës së kuqe. Në disa raste, madje përdoret për të trajtuar ndjenjën e  trishtimit ose depresionit.