23:30, 13 Gusht 2019

Mund të ngadalësojë rënien mendore dhe të mbështesë funksionin e shëndetshëm të trurit

Disa nga ushqyesit dhe përbërësit bioaktivë në brokoli mund të ngadalësojnë dobësimin e mendjes, të ndihmojnë funksionimin e shëndetshëm të trurit dhe indit nervor.

Një studim me 960 të moshuar zbuloi se një shujtë në ditë me perime jeshile të errët, të tilla si brokoli, mund të ndihmojnë në rezistencën e dobësimit të mendjes që vjen me plakjen, njofton Klan Kosova.

Për më tepër, një studim i kafshëve tregoi se minjtë e trajtuar me kaempferol – një përbërës në brokoli – kishin ulur incidencën e dëmtimit të trurit dhe kishin ulur inflamacionin e indeve nervore pas një goditje.

Sulforaphane është një tjetër përbërës i fuqishëm bioaktiv i pranishëm në brokoli me potencialin për të ndihmuar funksionin e trurit në rast se truri juaj mund të mbetet me oksigjen të zvogëluar.

Në disa studime, minjtë e trajtuar me sulforafanë treguan rimëkëmbje të konsiderueshme të indeve të trurit dhe e kishin të ulur inflamacionin nervor pas dëmtimit të trurit ose ekspozimit toksik.

Shumica e hulumtimeve aktuale që vlerësojnë efektin e komponimeve bioaktive që gjenden në brokoli në shëndetin e trurit, janë të kufizuara në studimet e kafshëve. Më shumë kërkime janë të nevojshme për të përcaktuar se si këto komponime luajnë rol në funksionin neurologjik te njerëzit.

Konkurs Pune

Lexo më shumë