19:00, 18 Nëntor 2019

Një ngjyrë fluoreshente që i bën të gjelbërta tumorët të shkëlqejnë, po i ndihmon mjekët të kërkojnë dhe shkatërrojnë tumorët që mund të arrihen.

Mund të kursejë pacientët nga agonia e amputimeve të gjymtyrëve – ndonjëherë nevojiten për të siguruar që asnjë qelizë kanceroze të mos mbetet pas, njofton Klan Kosova.

Mjekët britanikë po përdorin substancën për të ndihmuar në identifikimin e një lloji të kancerit të quajtur sarkomat, të cilat prekin mijëra njerëz çdo vit.

Sarkomas janë kanceret e indit lidhës të trupit dhe mund të ndodhen në kocka, muskuj apo madje edhe në kërc.

Ato shpesh bëhen të ndërthurura me inde të shëndetshme, qoftë në pjesën e jashtme ose brenda trupit.

Rreziku i kësaj përhapjeje të kancerit është i lartë, kështu që kirurgët duhet të heqin një pjesë të konsiderueshme të mishit të shëndetshëm së bashku me tumorin – në raste të rënda, mund të thotë një gjymtyrë.

Por kirurgët mund të luftojnë për të gjetur atë që është kanceroze dhe çfarë është e shëndetshme, gjë që mund ta bëjë operacionin sfidues.

Duke u mbështetur vetëm në skanimet për udhëzime, ata do të mund të hiqnin në mënyrë të panevojshme indet shumë të shëndetshme – ose të mos merrnin sa duhet.

Tani, duke përdorur një bojë e cila shkëlqen nën një kamerë të veçantë, të mbajtur me dorë, kirurgët mund të shohin se ku mbaron indi kanceroz, duke e bërë më të saktë operacionin për sarkomat.

Konkurs Pune

Lexo më shumë