BioNTech e dërgon në fazën e dytë, vaksinën e saj të parë kundër kancerit

BioNTech e dërgon në fazën e dytë, vaksinën e saj të parë kundër kancerit

NULL NULL
1 month më parë

Në 2019, BioNTech ishte e përqendruar në zbulimin e vaksinës kundër kancerit, para se të katapultohej në skenën botërore me vaksinën e saj kundër COVID-19.

Para pandemisë, plani ishte që të fillonte edhe faza e dytë dhe faza e tretë e BNT111 në 2020, por për shkak të angazhimit në zbulimin e vaksinës kundër COVID-19, në partneritet me Pfizer, afatet kohore u kthyen prapa.

BNT111 është kandidati kryesor i produktit nga platforma FixVac e BioNTech dhe bazohet në një kombinim të katër antigjeneve të koduara nga mRNA, të shoqëruara nga tumori – NY-ESO-1, MAGE-A3, tirosinase dhe TPTE, që janë krijuar për të stimuluar një imunitet përgjigje kundër një kanceri, shkruan Pharmaphorum, përcjell Klankosova.tv

“Ne nuk duhet të harrojmë se kanceri është gjithashtu një kërcënim global për shëndetin, madje edhe më keq se pandemia aktuale”, tha Lemzlem Türeci, bashkëthemelues dhe zyrtar kryesor mjekësor i BioNTech.

Vaksina ka treguar tashmë prova të sigurisë dhe efikasitetit paraprak në fazën e parë, e cila përfshinte pacientë me melanomë të trajtuar më parë me frenues PD-1/PD-L1.

Efikasiteti u vlerësua në një nëngrup prej 42 pacientësh të trajtuar me një dozë si monoterapi ose së bashku me një ilaç anti-PD-1.

Midis grupit prej 25 personash që u është dhënë vaksina, ishte një pacient i cili kishte një shlyerje të plotë të tumoreve, tre të tjerë patën përgjigje të pjesshme me një zvogëlim të madhësisë së tumorit, dhe shtatë panë që sëmundja e tyre u stabilizua ndërsa frenohej rritja e tumorit.

Prova e fazës së dytë, e quajtur BNT111-01, do të regjistrojë 120 pacientë dhe pritet të përfundojë në mes të vitit 2022.