19:15, 16 Maj 2019

Një vend i izoluar në tokë, sovraniteti i të cilit është njohur nga vetëm 116 nga 195 vende të botës, është vendi më i ri në Europë.

Deklaroi pavarësinë e saj nga Serbia më 17 shkurt 2008 pas dekadave të konfliktit etnik në Ballkan.

Arineta Mula, më e reja nga katër vëllezërit e motrat, lindi në vitin 1988, në një botë të turbullt, ku shqiptarët etnikë të Kosovës dhe serbët etnikë ishin në konflikt të vazhdueshëm dhe shpesh vdekjeprurës me njëri-tjetrin.

Top arritja e saj është ngjitja në malin Everest në vitin 2017.

Karriera e saj si alpiniste filloi aksidentalisht pasi ajo u largua nga qyteti i saj i Pejës për të studiuar shkencën politike në Universitetin e Prishtinës në moshën 18 vjeçare.

Ndërsa jetonte në kryeqytetin e Kosovës, ajo zbuloi ecje.

“Unë kurrë nuk e kisha bërë atë më parë”, tha Mula.

“Por një mik sugjeroi që të shkojmë për një ecje dhe unë u pajtova. Menjëherë më kapi. Çdo fundjavë nga ajo ecja e parë, isha diku në malet e Kosovës “, shkruan BBC, tansmeton Klan Kosova.

Image may contain: mountain, sky, outdoor and nature

Mula gëzon mbështetje nga dy shtetet, nga Kosova dhe nga Shqipëria. Kosova shpesh ka sponsorizuar aktivitetin e saj ndërsa Shqipëria i ka dhënë një pasaportë për të udhëtuar në vendet që nuk e njohin shtetin e Kosovës.

Alpinistja shpesh identifikohet me të dy flamujt kombëtarë.

Image may contain: Arineta Mula, smiling, mountain, outdoor and nature

Image may contain: Arineta Mula, smiling, mountain, sky, outdoor and nature

Shkrimin e plotë mund ta gjeni këtu.

klankosova.tv

Konkurs Pune

Lexo më shumë