13:00, 12 Korrik 2019

Disa bakterie vaginale mund të rrisin mundësinë që një grua të ketë kancer të vezoreve, dhe mund të përdoren shampa për të parë këtë, thonë studiuesit.

Ekipi, i udhëhequr nga “University College London”, shpreson se kjo gjetje mund të përdoret për të identifikuar gratë në rrezik të lartë nga kanceri.

Megjithatë, ata në studimin e botuar në Onkologjinë e Lancetit thonë se nevojitet më shumë punë për të eksploruar këtë.

Më shumë se 7,300 gra diagnostikohen me kancer të vezoreve çdo vit në Britani të Madhe, transmeton Klan Kosova.

Diagnostikimi i saj në fillim përmirëson shanset për trajtim të suksesshëm, mirëpo shumica nga gratë diagnostikohen derisa kanceri tashmë ka nisur të përhapet.

Nëse mjeku juaj mendon se simptomat tuaja mund të jenë për shkak të kancerit ovarian, ata do të rekomandojnë teste të gjakut dhe skanime.

Shkaku i saktë i kancerit të vezoreve është i panjohur, por disa faktorë rrisin rrezikun e një gruaje për këtë sëmundje si: mosha, një histori familjare e kancerit të vezoreve dhe të gjirit dhe mbipesha.

Tani studiuesit besojnë se mikroorganizmat që jetojnë brenda trupave tanë mund të luajnë gjithashtu një rol, transmeton Klan Kosova.

Konkurs Pune

Lexo më shumë