13:00, 15 Maj 2019

Një vit i parë i mjekëve specialist, është aq intensiv sa që ADN-ja e tyre është gjashtë herë më e shpejtë se zakonisht, sipas një studimi të ri.

Studiuesit morën mostrat e ADN-së së bashku me një pyetësor nga 250 studentë mjekësorë që u diplomuan nga Universiteti i Miçiganit, së pari para fillimit të vitit të tyre intern, pastaj përsëri 12 muaj më vonë, njofton Klan Kosova.

Ata po kërkonin një shenjë paralajmëruese të plakjes: nëse gjatësia e telomereve të tyre – kapakët në fund të kromozomeve, të cilat mbajnë qelizat e paprekura – janë zvogëluar.

Teksa plakemi, telomerët tanë tkurren dhe prishen, duke çuar në lodhje.

Studimi i ri zbuloi shkurtim dramatik dhe të shpejtë të telomeres në të gjithë mjekët e rinj. Sa më gjatë orët, aq më e madhe tkurrja.

Ndërkohë studentët në vitin e parë të tyre të studimeve në të njëjtën shkollë nuk panë ndryshime në ADN-në e tyre, megjithëse duhet të përshtaten me një mjedis të ri dhe me ngarkesën e punës, njofton Klan Kosova.

 

Konkurs Pune

Lexo më shumë