12:20, 21 Prill 2019

Miliona njerëz përdorin fjalëkalime të lehta për t’u gjetur në llogaritë e tyre, sugjeron një studim.

Qendra Kombëtare e Sigurisë Kibernetike e Mbretërisë së Bashkuar (NCSC) zbuloi se “123456” ishte fjalëkalimi më i përdorur në llogaritë e analizuara.

Studimi ndihmoi në zbulimin e boshllëqeve në njohuritë kibernetike që mund t’i lënë njerëzit në rrezik të shfrytëzimit.

NCSC tha se njerëzit duhet të përfshijnë tre fjalë të rastit por të paharrueshme së bashku për të përdorur si një fjalëkalim të fortë.

Për sondazhin e parë kibernetik, NCSC analizoi bazat e të dhënave publike të llogarive të prishura për të parë se cilat fjalë, fraza dhe vargje janë të përdorura nga njerëzit.

Në krye të listës ishte “123456”, që shfaqej në më shumë se 23 milionë fjalëkalime.

Stili i dytë më popullor, “123456789”, nuk ishte shumë më i vështirë për t’u goditur, ndërsa të tjerët në pesëshen e parë përfshinin “qwerty”, “password” dhe “1111111”.

Emri më i zakonshëm që përdoret në fjalëkalime ishte Ashley, pasuar nga Michael, Daniel, Jessica dhe Charlie.

Kur bëhet fjalë për ekipet e futbollit të Premier League në fjalëkalime, Liverpool janë kampionë pasuar nga Chelsea.

Blink-182 kryesonte listat e akteve muzikore.

 

Konkurs Pune

Lexo më shumë