A kanë lidhje koha e kaluar e adoleshentëve në pajisjet teknologjike me problemet e shëndetit mendor?

A kanë lidhje koha e kaluar e adoleshentëve në pajisjet teknologjike me problemet e shëndetit mendor?

NULL NULL
2 months më parë

Ka pak prova të një lidhshmërie midis përdorimit të teknologjisë nga adoleshentët dhe problemeve të shëndetit mendor, sipas studimi të ri të Universitetit të Oksfordit botuar të martën.

Mbi 430,000 adoleshentë nga Britania e Madhe dhe SHBA morën pjesë në studim, i cili përdori pyetësorë që datojnë që nga 1991.

Studiuesit krahasuan treguesit e shëndetit mendor si depresioni dhe problemet emocionale, me shikimin e televizionit, përdorimin e mediave sociale dhe përdorimin e pajisjeve. Ata gjetën pika të vogla në shoqërimin midis televizionit dhe përdorimit të mediave sociale dhe depresionit në ata që plotësonin pyetësorët, gjatë periudhës tridhjetë vjeçare të studiuar.

Në të njëjtën periudhë, pati një rritje të vogël të shoqërimit midis problemeve emocionale dhe përdorimit të mediave sociale, megjithëse studiuesit vunë re në secilin rast që ndryshimi ishte i vogël.

Profesori Andy Przybylski, një autor i vjetër i studimit, tha se është shumë herët për të bërë ndonjë konkluzion të vendosur mbi marrëdhëniet midis përdorimit të teknologjisë nga adoleshentët dhe shëndetit mendor dhe shumë shpejt për të bërë politika ose rregullore.

Przybylski tutje bëri thirrje për më shumë transparencë nga sektori i teknologjisë, duke i nxitur ata të zhbllokojnë të dhënat e tyre për hetim neutral dhe të pavarur.

Ky studim vlerësoi vetëm kohën e kaluar duke përdorur teknologjinë dhe nuk shqyrtoi se si po përdorej.

Studiuesit thanë se argumenti i përdorur zakonisht se platformat dhe pajisjet e mediave sociale janë të dëmshme për adoleshentët nuk mbështetet nga të dhënat dhe hulumtimet në dispozicion.

Ai mund të vë në dyshim politikat dhe ligjet e panumërta të zbatuara, nën supozimin që teknologjia është e dëmshme fëmijëve, transmeton Klan Kosova.