7 gjëra që bëjnë prindërit e që i largojnë pa dashje fëmijët

7 gjëra që bëjnë prindërit e që i largojnë pa dashje fëmijët

NULL NULL
2 days më parë

Ndonjëherë, edhe një pyetje e thjeshtë, si “Si ishte dita jote?” mund ta bëjë fëmijën tuaj të mos dëshirojë të jetë pranë jush ose të kalojë kohë me ju. Kjo është arsyeja pse prindërit, herë pas here, duhet të hyjnë në këpucët e fëmijëve dhe të shohin se çfarë ata në të vërtetë kanë nevojë prej tyre.

Ne vendosëm të ndajmë këto 7 këshilla të dobishme që mund t’ju ndihmojnë të sfroheni me fëmijën tuaj.

E lini disponimin të ndikojë në marrëdhënien tuaj me fëmijët

Kjo nuk do të thotë që duhet t’i fshihni emocionet tuaja nga fëmijët, por duhet të keni parasysh se si i menaxhoni ato dhe të përpiqeni të gjeni mënyra për t’u përballur më mirë me periudhat stresuese. Edhe pse mund të mendojmë se fëmijët janë shumë të vegjël për të kuptuar se si ndihemi, ata mund të jenë shumë të ndjeshëm ndaj disponimit të prindërve.

Stresi i vazhdueshëm mund t’ju ​​bëjë të keni një reagim të stuhishëm ndaj gjithçkaje që ata ju kërkojnë të bëni, dhe kjo mund t’i bëjë ata të shmangin ardhjen tek ju në të ardhmen. Marrja e kohës për veten dhe hyrja në një hapësirë ​​më të mirë të kokës mund t’ju ​​ndihmojë t’u siguroni fëmijëve tuaj mbështetjen emocionale që u nevojitet.

Multitasking teksa përpiqen t’ju tregojnë diçka të rëndësishme, mund t’i bëjë ata të ndihen më pak të vlerësuar

Fëmijët nuk janë gjithmonë në humor për të folur. Por kur vijnë tek ju, kanë nevojë për vëmendjen tuaj të plotë. Përndryshe, do të mendojnë se nuk janë përparësi dhe se nuk janë të rëndësishme për ju, gjë që mund t’i bëjë t’i mbajnë emocionet të mbyllura në të ardhmen.

Kjo është arsyeja pse, kur fëmija vjen tek ju me diçka të rëndësishme që ata duan të thonë, ndaloni atë që po bëni, bëni kontakt me sy me të dhe përfshihuni plotësisht në bisedë.

Pyetja e vazhdueshme e tyre për problemet mund t’i bëjë të ndihen më keq

Ta pyesni fëmijën vazhdimisht për atë që e shqetëson, mund ta mërzisë dhe ta bëjë të dëshirojë ta zgjidhë problemet e tij vetëm. Të gjithë e përballojmë stresin në mënyra të ndryshme, dhe fëmijët tanë nuk bëjnë përjashtim nga kjo. Kjo është edhe arsyeja pse, në vend që ta shtyni fëmijën t’ju tregojë diçka që nuk do, përpiquni t’i bëni pyetje më pak të drejtpërdrejta, ndërhyrëse.

 Nuk po i merrni seriozisht problemet e fëmijës tuaj

Trajtojeni fëmijën tuaj seriozisht, edhe kur ndjenjat ose reagimet e tij ju duken pa kuptim. Në vend që ta ngacmoni për situatën në të cilën u gjendën, ndani përvojën ose kujtimet tuaja për t’i ndihmuar ta përballojnë më mirë problemin.

U tregoni të tjerëve diçka që fëmija juaj ju ka rrëfyer

T’i tregoni miqve ose familjes diçka që fëmija juaj ju tha në besim, mund t’i bëjë ata të mbajnë sekrete nga ju. Duhet t’i njihni emocionet e fëmijës tuaj dhe të përpiqeni të mos i ndani shumë, pasi kjo mund t’i dëmtojë ndjenjat e tyre dhe ta bëjë atë të shqetësuar.

Së pari i pyet për ditën e tyre

Kur fëmijët e vegjël janë të mbingarkuar, truri i tyre bëhet “i skuqur” dhe nuk mund të tregojnë pjekuri kur janë të lodhur. Kjo është arsyeja pse mënyra më e mirë për t’i bërë ata të hapen para jush për mënyrën se si shkoi dita e tyre është duke u dhënë një çast për t’u dekompresuar dhe do të vijnë tek ju vetë.

Nëse nuk ju hapen emocionalisht, mund të provoni t’u bëni pyetje të sakta në lidhje me ditën e tyre, si, për shembull, t’i pyesni nëse mësuesit i pëlqeu vizatimi i tyre ose kush i bëri ata të qeshin në shkollë. Një mënyrë tjetër për t’i bërë ata të përfshihen në bisedë me ju është t’i tregoni së pari për ditën tuaj.

I shtypni kur tregojnë shenja pavarësie

Është normale dhe e shëndetshme që fëmijët të kërkojnë më shumë liri. Kur kjo ndodh, prindërit zakonisht e shohin atë si një mungesë respekti ose se ata po humbasin kontrollin mbi fëmijët e tyre, gjë që mund të çojë në shtrëngimin e fëmijëve të tyre edhe më shumë.

Në këtë rast, në vend që të vendosni rregulla më të rrepta, lëreni fëmijën t’i bëjë disa nga rregullat vetë dhe shikoni se si e menaxhon përgjegjësinë. Kur fëmija sheh që i besoni, ai ndoshta do të tregojë një anë më të pjekur dhe më të përgjegjshme që nuk e keni parë më parë.