9:00, 17 Tetor 2017

Shkencëtarët kanë vërejtur dy yje që përplasen në njëri-tjetrin thellë në hapësirë, duke dërguar sasi të mëdha ari në një shpërthim alkimik.

Yjet super të dendur u përplasën së bashku me 130 milionë vite dritë, duke hedhur metale të çmuara dhe elemente të tjerë të rëndë si platini dhe uraniumi – dhe ekspertët thonë se ngjarja ka nisur një “kapitull të ri në astrofizikë” dhe konfirmoi teoritë rreth origjinës së yjeve të mistershëm të neuronit, transmeton Klan Kosova.

Shpërthimi i madh tronditi strukturën e universit, duke shtrembëruar hapësirën e kohës.

Sipas NASA, ky është një zbulim i madh në vetvete, duke shënuar vetëm herën e pestë që valët gravitacionale janë parë në Tokë, transmeton Klan Kosova.