10:30, 14 Nëntor 2017

Personat që përdorin shumë paracetamol mund të përfitojnë nga një testim i gjakut i cili tregon në qoftë se ata do të pësojnë dëme në mëlçi.

Studiuesit në Edinburg dhe Liverpul kanë thënë që ky test mund të ndihmoj mjekët lidhur me pacientët të cilët arrijnë në spital e kanë nevojë për tretmane më intensive.

Përmes këtij testimi të gjakut gjenden nivelet specifike të molekulave në gjak që lidhen me dëmet në mëlçi.

Këto tre molekula të ndryshme quhen miR-122, HMGB1 dhe FL-K18.

Studimet e mëparshme kanë treguar se nivelet e këtyre shënuesve janë ngritur tek pacientët me dëmtime të mëlçisë shumë kohë para se testet aktuale të mund të zbulojnë këtë problem.