21:45, 26 Nëntor 2017

Një test i gjakut prej 15 minutash, mund të ulë numrin e antibiotikëve të panevojshëm që u jepen pacientëve në raste të caktuara deri në 80 për qind.

Mjekët në Liverpul, Derbyshire dhe në Lindjen e Veriut tashmë po përpiqen të testojnë gishtin, gjë që i tregon një mjeku brenda një çerek ore nëse një pacient me të vërtetë ka nevojë për antibiotikë për një ankesë në gjoks, njofton Klan Kosova.

Testi – i cili identifikon nëse një pacient vuan nga një infeksion bakterial ose një virus ndërsa ata ulen në dhomën e pritjes – ndryshuan vendimin e Mjekësisë së Përgjithshme në 48 përqind të rasteve, pasi u zbulua një studim.

Ky test reduktoi numrin e recetave të panevojshme të dhëna për problemet e frymëmarrjes me 80 përqind, sipas testit në një praktikë të mjekësve në Dronfield, North Derbyshire.