15:50, 16 Dhjetor 2017

Ky term u krijua fillimisht në vitin 2014 si pjesë e një artikulli të lajmeve që pretendonin se selfiet duhej të konsideroheshin një çrregullim mendor nga Shoqata Amerikane e Psikiatrisë.

Por studiuesit kanë parë këtë fenomen, pasi kanë studiuar çrregullime të tjera të lidhura me teknologjinë, si “fenomeni nohofobia” ose fobi e mos pasurit një telefon celular.

Dr Mark Griffiths, nga departamenti i psikologjisë së Universitetit Nottingham Trent, tha: “Disa vite më parë, në media u shfaqën rrëfime që pretendonin se bërja e selfies duhet të klasifikohej si një çrregullim mendor.

“Ndërsa tregimi rezultoi si mashtrim, nuk do të thotë se kjo gjendje nuk ekzistonte. “Tani jemi këtu për të konfirmuar ekzistencën e saj dhe kemi zhvilluar Vëllimin e parë të Sjelljes për të vlerësuar këtë gjendje”.

Nëpërmjet studimit, i cili u krye me 400 pjesëmarrës nga India, pasi vendi ka më shumë përdorues në Facebook, është zhvilluar shkalla që kjo gjë ndikon në vetëvrasje, e cila mund të përdoret për të përcaktuar se sa rëndë njerëzit janë të prekur nga gjendja, shkruan bota.al. Duke u përgjigjur disa pyetjeve njerëzit mund të përcaktojnë se sa të varur janë nga selfiet, duke iu përgjigjur deklaratave të tilla si ”shpërndarja e fotove të mija selfie krijon një konkurrencë të shëndetshme me miqtë dhe kolegët e mi” dhe ” kur unë publikoj veten në mediat sociale “.

Studiuesi Dr Janarthanan Balakrishnan tha: “Në mënyrë tipike, ata që vuajnë nga kjo gjendjen kanë   mungesë vetëbesimi dhe po përpiqen të ‘përshtaten’ me ata rreth tyre, por më vonë ata  mund të shfaqin simptoma të ngjashme me sjelljet e tjera potencialisht problematike.”

Si të provoni veten

Përgjigjuni 10 pyetjeve të mëposhtme në një shkallë prej një deri në pesë. Në fund të shtoni të gjitha rezultatet tuaja.

Sa më i lartë rezultati juaj nga 100, aq më e madhe është gjasa që ju të vuani nga simptoma e selfie.

Shpërndarja e fotove selfie krijon një konkurrencë të shëndetshme me miqtë dhe kolegët e mi.

Fitoj vëmendje të madhe duke ndarë fotot e mia në mediat sociale.

Unë reduktoj nivelin e stresit duke bërë selfies.

Ndihem i sigurt kur bëjë një foto.

 

Unë fitoj më shumë afrimitet me grupin tim të bashkëmoshatarëve bëjë një selfie dhe i ndaj ne mediat sociale.

Unë jam në gjendje të shpreh veten më shumë nëpërmjet selfies.

Bërja e fotove të ndryshme ndihmon në rritjen e statusit tim shoqëror.

Ndihem më popullor kur i shpërndaj fotot në mediat sociale.

Bërja e sa më shumë selfie përmirëson gjendjen time dhe më bën të ndihem i lumtur.

Unë bëhem më pozitiv për veten time kur shpërndaj një foto.