14:53, 17 Dhjetor 2017

Një marinar francez ka vendosur një rekord të ri botëror për lundrimin më të shpejtë solo në botë, duke mposhtur kohën e mëparshme për më shumë se gjashtë ditë.

François Gabart përfundoi ciklin e tij të globit herët të dielën, në një kohë prej 42 ditësh, 16 orësh, 40 minuta dhe 35 sekonda, shkruan BBC, njofton Klan Kosova.

Ai përfundoi udhëtimin pa ndërprerje, i mbyllur në jahtin e vet me trimaran që nga 4 nëntori.

Gabart thyen rekordin e vendosur nga bashkëfshatari i tij, Thomas Coville vitin e kaluar.

Rekordi për herë të parë u vendos nga një francez, Francis Joyon, në 2004 dhe u mbajt gjithashtu në një fazë nga nacionalisti britanik Dame Ellen MacArthur.

Rekordi i ri i Gabart duhet ende të verifikohet nga Këshilli i Regjistrimit të Speed Sailing Speed, i cili do të kontrollojë të dhënat GPS të anijes përpara se të konfirmojë rezultatin, njofton Klan Kosova.