16:15, 10 Janar 2017

Merrni frymë thellë, duke zgjeruar barkun tuaj. Ndal! Nxjerr ngadalë prapë duke numëruar deri në pesë.

Përsërite këtë katër herë.

Urime, ju keni qetësuar vetëm sistemin tuaj nervor.

Të kontrolloni frymëmarrjen, si ajo që ju vetëm po sa keni praktikuar, rezulton se keni reduktuar stresin, rritur vigjilencn dhe keni rritur sistemin tuaj imunitar.

Për shekuj me radhë Yogistët, kanë përdorur kontrollin e frymës apo ‘’Pranauyama’’ për të promovuar dhe për të përmirësuar përqëndrimin e vitalitetit.

Buddha poashtu mbrojti frymë-meditimin si një mënyrë për të arritur sqarimin.

Shkenca është vetëm fillimi për të siguruar dëshmi se përfitimet e kësaj praktike të lashtë janë të vërteta.

Studimet kanë sjell në përfundim se praktikat e frymëmarrjes mund të ndihmojnë në uljen e simptomave që lidhen me ankth, pagjumësi çrregullime të stresit post-traumatik, depresion dhe deficit të vëmendjes.

“Frymëmarrja është masivisht praktike”, thotë Belisa Vranich, një psikologe dhe autore e librit “Breath”, i  publikuar në dhjetor.

“Është e meditim për njerëzit që nuk mund të medojnë”, është shprehur ajo.

Një teori tjetër tregon se frymëmarrja e kontrolluar, mund të ndryshojë reagimin e sistemit autonom nervor të trupit, i cili kontrollon proceset e pavetëdijshme siç janë norma e rrahjes së zemrës, tretjes dhe reagimin e stresit në trup, njofton Klan Kosova.

Interesante