12:30, 16 Maj 2018

Përçarja në orën biologjike mund t’i vë njerëzit në rrezik në rritje të çrregullimeve të humorit, thonë shkencëtarët.

Një orë zhurmon në pothuajse çdo qelizë të trupit. Dhe ato ndryshojnë se si indet punojnë në një ritëm ditor.

Një studim i Psikologjisë së Lancetit prej 91,000 njerëzish gjeti se një orë trupore joaktive, wshtw e lidhur me depresionin, çrregullimin bipolar dhe probleme të tjera.

Studiuesit e Glasgow thanë se ishte një paralajmërim për shoqëritë që u binin më pak në harmoni me këto ritme natyrore.

Njerëzit në studim mbanin vëzhgues aktivitetesh për një javë për të parë se sa ishin ndërprerë orët e tyre.

Ata që ishin shumë aktiv gjatë natës ose joaktive gjatë ditës u klasifikuan si të ndërprerë.

Ora biologjike e  njeriut komandohet nga nje tufë neuronesh në tru e njohur si nukli suprakiazmatik (SCN) që rregullon proteinën e cila lidhet me matabolizmin dhe gjendjen e mobilizimit.

Normalisht ritmet dhe kimia e cikleve të trupit bashkëpunojnë në mënyrë të qetë. Por kur ne kalojmë disa breza orare brenda ditës, ciklet tona hormonale të tretjes dhe të temperaturës, çrregullohen dhe nuk janë më në sinkron, njofton Klan Kosova.