15:54, 17 Maj 2018

Administrata e ushqimit dhe medikamenteve ka miratuar ilaçin e parë jo opioid për trajtimin e një përbërës opiumi që lidhet me një ose më shumë nga tre receptorët opioid të trupit.

Deri tani, shërimi i varësisë në Amerikë kishte dy opsione: marrja e opioideve me ndihmën e mjekësisë, si metadoni, për të trajtuar varësinë e tyre themelore, ose duke qëndruar një detoksifikim njëjavor të pa mjekuar para se të marrin Vivitrolin jo-opioid për të bllokuar varësinë e tyre, njofton Klan Kosova.

Por të mërkurën, rregullatorët amerikanë i dhanë dritën jeshile lofexidine (shitur nën emrin e markës Lucemyra), pas viteve të suksesshme të trajtimit të varësisë ndaj saj në Europë.

Kjo do të jetë droga e parë në Amerikë për të zbutur drejtpërdrejt simptomat e tërheqjes për varësi.