11:15, 19 Mars 2017

Është zbuluar se një grup indigjen që jeton në pyjet e Amazonës ku bie shumë shi, i kanë arteriet më të shëndetshme se secili popull i studiuar më parë.

Është paralajmëruar shpesh se mënyra e jetesës e pashëndetshme dhe e ulët mund të çojë në arterie të bllokuara, duke e rritur rrezikun për sulm në zemër, shkruan The Independent, transmeton Klan Kosova.

Tani, shkencëtarët po shikojnë nëpër shprehitë e njerëzve Tsimanë në Bolivi, të cilët e kalojnë një jetë tejet aktive të bazuar në gjueti, peshkim  e kërkim ushqimi.

Njerëzit nga komuniteti Tsimane janë pesë herë më pak prirur që t’i zhvillojnë gjendjet si “coronary atherosclerosis”, apo forcimin e arteries  se sa njerëzit në Amerikë, sipas studimit  nga një grup i Universitetit të New Mexios të publikuar në The Lancet.

“Studimi ynë tregon që amerikano-jugorët indigjenë tsimanë kanë mbizotërimin më të ulët të “aterosklerozës koronare se secili popull i studiuar deri më tash”, tha Hillard Kaplan, autori i antropologjisë nga ky universitet.

“Mënyra e tyre e jetesës sugjeron që një dietë e ulët në  yndyrëra të ngopura, bashkë me lojërat e egra dhe peshkun, mospirja e duhanit dhe të qenit aktiv gjatë ditës mund të ndihmojë në parandalimin e forcimit të arterieve në zemër”, shtoi ai.

Interesante