13:25, 11 Qershor 2017

Zgjedhjet presidenciale të Shteteve të Bashkuara të Amerikës në vitit 1788-89, ishin zgjedhjet e para katërvjeçare presidenciale. Ajo u mbajt të hënën e 15 dhjetorit 1788, deri të shtunën, më 10 janar 1789. Ajo u zhvillua sipas Kushtetutës së re të Shteteve të Bashkuara, e cila ishte ratifikuar më herët më 1788. Në zgjedhje, George Washington u zgjodh president dhe John Adams u bë zëvendëspresidenti i parë.

Xhorxh Uashingtoni ishte shumë i njohur në atë kohë dhe marrëveshja e tij për të shërbyer si Presidenti i parë i Shteteve të Bashkuara të Amerikës siguroi që ai të ishte i pari kur votuesit votuan në ditën e caktuar. Personi që votuesit do të renditnin si zgjedhjen e tyre të dytë, ishte personi që do të quhej “zëvendës-president”.

Portreti që shihni sipër është e punuar nga piktori Amerikan Gilbert Stuart, i cili në atë kohë ishte i famshëm për portretet të cilat i realizonte.

Interesante