11:34, 13 Prill 2017

Shkencëtarët e kanë kapur imazhin e parë të materies së errët që i lidhë galaksitë në univers.

Ndonëse është besuar se një rrjetë kzomike ekziston, kishte mbetur e pavëzhgueshme deri tash, shrkuan Daily Mail, transmeton Klan Kosova.

Imazhet e kompozuara kombinojnë më shumë se 23 mijë çifte galaksish, që zbulojnë një urë të fijeve të materies së errët në hapësirat mes tyre.

3f30ed9200000578-0-image-a-18_1492028567101

Duke përdorur imazhet nga vëzhgimi shumëvjeçar në teleskopin Kanadë-Francë-Haëai, hulumtuesit nga universiteti i Waterloo, ishin në gjendje ta masin efektin e njohur si “ëeak gravitational lensing”.

Kjo bën që galaksitë e largëta të paraqiten të shtrembëruara si rezultat i masës së paparë, si planetet, vrimat e zeza dhe materia e zezë.

 

Interesante