9:42, 12 Korrik 2018

Për herë të parë në Kosovë grave dhe vajzave në Komunën e Prishtinës nga mosha 21-65 vjeçare u janë dërguar ftesat individuale përmes mesazheve telefonike (SMS) për të bërë PAP testin në njërën nga Qendrat e Mjekësisë Familjare në Prishtinë.

Informimi dhe vetëdijësimi i grave dhe vajzave për të bërë këtë test është  bërë përmes mbështetjes së UNFPA-së, Zyra në Kosovë dhe koordinimit nga ana e Fondacionit “Aksioni për Nëna dhe Fëmijë”.

Ofrimi i Pap testeve pa pagesë si pjesë e programit të Skriningut të Kancerit të Qafës së Mitrës po vazhdon me sukses edhe sivjet  në Komunën e Prishtinës. Programi i skriningut të kancerit të qafës së mitrës, përmes këtij testi u lansua fillimisht në vitin 2016 dhe deri më tani ka mundësuar realizmin e Pap testeve për gratë në grup-moshat e synuara në tre Qendra të Mjekësisë Familjare në Prishtinë, kurse në vitin 2018, programi u zgjerua edhe në Komunën e Prizrenit,

Ky projekt është mundësuar nga Fondi për Popullësi i Kombeve të Bashkuara- UNFPA si dhe falë bashkëpunimit në mes të Drejtoratit Komunal për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale te Komunës se Prishtinës, Bordit Nacional për Kontrollin e Kancerit, Qendrës Kryesore te Mjekësisë Familjare ne Prishtine, Institutit te Anatomisë Patologjike pranë Qendrës Klinike Universitare të Kosovës, Institutit Kombëtar për Shëndetin Publik në Kosovë dhe Aksionit për Nena dhe Fëmijë.

 

Interesante