8:27, 13 Qershor 2018

Burrat kanë 64 për qind më shumë gjasa të vdesin nga një gjendje e zakonshme e zemrës sikurse ajo e cila shkaktoi vdekjen e George Michael, sesa gratë, tregojnë hulumtimet e reja.

Kardiomiopatia e shthurur (DCM) shkakton më pak viktima në femra pavarësisht rritjes së rrezikut të dështimit të zemrës me 10 për qind më shumë se burrat, si dhe duke i bërë ata më të prekshëm ndaj simptomave të tilla si lodhja, thuhet në një studim të në Mbretërinë e Bashkuar, njofton Klan Kosova.

Gjendja shkakton muskujt e zemrës që të bëhen të shtrirë dhe të hollë, gjë që e bën organin të paaftë të pompojë gjakun në mënyrë efikase përreth trupit.

Hormonet e femrave mund të parandalojnë DCM nga indet e zemrës së dhëmbëve dhe zvogëlimin e aftësisë së organit për të pompuar gjakun, sipas studiuesve.

Shkencëtarët shpresojnë se gjetjet mund të hapin rrugën për trajtime të reja.

Komplikimet me sëmundje të zemrës kontribuan në vdekjen e këngëtarit George Michael në Ditën e Krishtlindjeve 2016, problem ky që prek rreth një në 2,500 njerëz në Britani dhe shkakton më shumë se 10,000 vdekje në SHBA në vit, njofton Klan Kosova.