9:57, 14 Qershor 2018

Banka Botërore gjendet në dyshime nëse do ta mbështes termocentralin e planifikuar për 500 megavat në Kosovë – projekti i parë i madh energjetik në vendin ballkanik në më shumë se dy dekada.

Ajo ende nuk është shfaqur e vendosur për të qenë e angazhuar në këtë drejtim që do të çonte finalizimin e këtij projekti, pavarësisht se në fillim kjo bankë tha se do të mbështeste Kosovën në këtë plan me një hua, por kohët e fundit deklarohet se po kthehej në projekte më të pastra për energji, njofton Klan Kosova.

Vitin e kaluar, Qeveria e Kosovës nënshkroi një marrëveshje me gjeneratorin e energjisë ContourGlobal të bazuar në SHBA, por në Londër, për ndërtimin e uzinës me një kosto prej rreth 1 miliard euro (1.2 miliardë dollarë).

Në një artikull të publikuar në Reuters, thuhet se Kosova po lufton me mungesa të energjisë. Rreth 90 për qind e energjisë elektrike të saj prodhohet në dy bimë të dobëta me qymyr që shihen si ndotësit më të mëdhenj në Evropë.

Banka Botërore tha se ishte ende “duke finalizuar një studim opsionesh” përballë lulëzimit të teknologjive të ripërtëritshme të energjisë, shpenzimet e të cilave janë në rënie.

“Ritmi i ndryshimeve teknologjike në sektorin e energjisë po lëviz shpejt, veçanërisht në burime të ripërtëritshme, të tilla si diellore, era dhe ruajtja, ku çmimet vazhdojnë të bien”, – tha një zëdhënës i Bankës Botërore, njofton Klan Kosova.

“Analiza jonë është duke marrë parasysh këto zhvillime dhe ne po e informojmë qeverinë.”

Kosova ka më shumë se 14 miliardë ton rezerva të provuara të linjitit, e pesta më e madhe në botë.

Nëse Banka Botërore del jashtë saj, mbetet e paqartë se si do të vazhdojë qeveria. Qeveria e Kosovës më parë tha se projekti pritej të ndihmonte rritjen ekonomike të Kosovës në 5 ose 6 përqind në vitet e ardhshme, nga 3.7 përqind në vitin 2017.

Ambjentalistët janë ankuar se termocentrali mund ta mbyllë Kosovën në një të ardhme të mundësuar nga linjiti – forma më e ndyrë e qymyrit, njofton Klan Kosova.