13:00, 14 Shkurt 2018

Arsimi shqip në diasporë ishte në fokus të diskutimeve mes katër ministrive, atyre të Arsimit dhe Diasporës, në Shqipëri dhe Kosovë.

Ministri i Shqipërisë për Diasporën, Pandeli Majko, Ministrja e Arsimit, Lindita Nikolla dhe homologët e tyre nga Kosova, ministri Dardan Gashi dhe zëvendësministri Heset Sahiti, folën për marrëveshjet e arritura deri më tani mes Shqipërisë dhe Kosovës sa i përket arsimit në diasporë.

Bashkëbiseduesit u përqëndruan kryesisht në implementimin e marrëveshjes së arritur mes dy qeverive në nëntor të vitit 2017, shkruan Top Channel.

Ata ranë dakord për ngritjen e një këshilli të përbashkët në nivel ministror që do të mbikëqyrë zbatimin e planit të veprimit për mësuesit dhe nxënësit e diasporës.

U vendos gjithashtu krijimi i një qendre të përbashkët për diasporën me bazë në Prishtinë, e cila do të ketë një funksion koordinues për botimin apo shpërndarjen e librave mësimorë shqip.

Ministri Majko e cilësoi takimin si tepër produktiv, duke theksuar se brenda një kohe të shkurtër pas mbledhjes së dy qeverive ishin marrë vendime të rëndësishme.

“Mendoj se sot, në prag të 10 vjetorit të shpalljes së pavarësisë së Kosovës ne kemi se çfarë t’i themi publikut. Brenda një kohë të shkurtër pas mbledhjes së përbashkët mes dy qeverive, ndërmorëm disa vendime të rëndësishme, si ai lidhur me krijimin e qendrës për arsimin në diasporë. Ajo do të reflektojë një sërë vendimmarrjesh dhe do të ketë të bëjë mëçështjet e ruajtjes së gjuhës dhe arsimit shqip, një kërkesë e ngahershme e shqiptarëve që jetojnë jashtë vendit”, ka thënë ai.

Ndërsa ministrja e Arsimit, Lindita Nikolla tha se tani e tutje nuk do të ketë më punë të ndarë për të siguruar arsimimin e fëmijëve nga Shqipëria dhe Kosova.

Ministri për Diasporën në Kosovë, Dardan Gashi, u shpreh i lumtur që pas nënshkrimit të marrëveshjes mes dy Kryeministrave, po ndërmerren hapa konkretë.

‘Shpresoj që falë bashkëpunimit mes katër ministrive do të arrijmë të finalizojmë qëllimin e përbashkët për të mundësuar arsim më te mirë shqip në diasporë”, tha ai.